سند ملک مشاع چیست؟
افزودن به لیست علاقهمندی ها

مشاع در لغت به معنای مشترک و تقسیم نشده می باشد و در اصطلاح حقوقی مشاع به ملک یا مالی گفته می شود که دو یا چند نفر در آن سهیم باشند.
در بحث سند مشاع باید توجه داشت که:
در سند مشاع، چند نفر مالک هستند و بخش مالکیت هر مالک مشخص نیست و تنها مالک بودن هر فرد در سند قید شده است.
ملک مشاع در بحث سهم الارث نمود بیشتری پیدا می کند. هر یک از ورثه مقدار مشخصی سهم الارث دارند و در بخشی از مال سهم هستند. در این حالت ملک مشاع است و هر کدام هر گونه دخل و تصرف در ملک که داشته باشند باید با تایید وراث صورت گیرد.
هیچ یک از مالکین ملک مشاع نمی توانند قبل از تفکیک ملک برای سهم خود درخواست تنظیم سند رسمی کنند. بنابراین مالکین برای تنظیم سند مفروز ابتدا باید سهمشان را تفکیک و سپس اقدام به تنظیم سند رسمی کنند تا تمام مالکین تفکیک و تنظیم سند را در یک دادخواست مطرح کنند.
دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک که تفکیک نشده است بدون تقاضای تفکیک امکان پذیر نیست و رد خواهد شد.
مراحل گرفتن سند مجزا برای برای هر یک از مالکین ملک مشاع نسبت به سهم خود:
- ارائه درخواست تفکیک سند به اداره ثبت
- مشخص شدن سهم هر یک از اعضا
- تنظیم تقسیم نامه
- تنظیم صورت مجلس تفکیکی شامل مشخصات دقیق مانند متراژ و تعداد واحد ها و به عبارتی اطلاعات کامل سهم تقسیم شده هر یک از اعضا
- ارسال اصل مدارک مربوط به ملک مشاع و تقسیم نامه تنظیم شده به اداره ثبت
- ابطال سند ملک مشاع و تنظیم اسنادی جداگانه برای هر مالک برا اساس سهم آنها

سند تک برگ ملک مشاعی چیست؟
در بحث سند تک برگی مشاعی باید به موارد زیر توجه کرد:
اگر مالک مشاع دارای سند منگوله دار قدیمی است، هر یک از مالکین بعد از افراز و تفکیک ملک مشاع می توانند، سند مجزای تک برگی دریافت کنند.
ممکن است خانه چند طبقه های و دارای چند مالک باشد اما سند ملک به صورت مشاعی باشد. در این حالت هر یک از مالکین می توانند برای گرفتن سند شش دانگ اقدام نمایند.
برای تبدیل سند ملک مشاع به سند شش دانگ، ملک باید قابل افراز باشد یعنی متراژ آن به اندازهای باشد که به صورت استاندارد به واحد یا به طبقه بتوان تقسیم کرد. برای تبدیل سند ملک مشاع به سند شش دانگ باید ابتدا با مدارک اولیه شامل سند مالکیت، کارت شناسایی، عوارض شهرداری، فیش آب، برق و گاز به اداره ثبت مراجعه کرده و درخواست تبدیل سند مشاع به سند شش دانگ داد.
در فرایند تبدیل سند مشاع به سند شش دانگ، شهرداری نیز باید اعلام رضایت کند، بنابراین اداره ثبت درخواست افراز ملک را با شهرداری در میان می گذارد و در صورت بررسی و موافقت شهرداری، اداره ثبت اجازه افراز ملک و تبدیل سند مشاع به سند شش دانگ را صادر می کند.
برای تبدیل سند مشاع به سند شش دانگ، اداره ثبت تقسیم نامهای برای متراژ ملک و تقسیم واحدها می نویسد و به مالک ارئه می دهد. بعد از مشخص شدن تعداد واحد و طبقات از سوی اداره ثبت مالکین برای گرفتن سند شش دانگ واحد های خود به این اداره مراجعه کنند.
اسناد مالکیت از سال ۹۰ به بعد به صورت تک برگ است. بنابراین چنانچه سند مشاع به صورت منگوله دار باشد، در فرایند تبدیل سند مشاع به سند شش دانگ، سند تک برگی صادر می شود.
همچنین در صورتی که ملک قابل تبدیل به چند سند شش دانگ نباشد برای هر مالک سند تکبرگ صادر میشود که در آن سهم هر فرد از ملک مشخص شده است.
0