مصاحبه انجمن مهندسی مکانیک دانشگاه ارومیه با موسس سامانه پنجره
افزودن به لیست علاقهمندی ها
قسمتی از متن مصاحبه انجمن مهندسی مکانیک دانشگاه ارومیه با موسس سامانه پنجره جناب آقای دکتر بهرنگ دیلمقانی به همراه ویدیوی کامل این مصاحبه
لطفاً خودتان را معرفی کنید .
بهرنگ دیلمقانی هستم فارغ التحصیل رشته مهندسی عمران از دانشگاه فردوسی مشهد. ارشدم را در دانشگاه ارومیه ، دانشگاه شما ادامه دادم، دکترا را از دانشگاه علوم تحقیقات تهران گرفتم و رتبه ۹۸ کنکور سراسری بودم ولی بنا به دلایلی دانشگاه فردوسی مشهد را انتخاب کردم.
اولین بار در اداره راه با سمت کارشناس استخدام شدم و هیئت علمی دانشگاه آزاد هستم. از سال ۹۴ هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی هستم، دو دوره هیأت مدیره شدم و دو دوره هم رئیس سازمان شده ام، یک بار در سال ۹۴ و یکبار در سال ۹۸ ، هم اکنون با همت دوستان و با نیازی که احساس کردیم سامانه جامع صنعت ساختمان به نام پنجره را تاسیس کردیم که هدف از این کار ایجاد یک بازار متشکل در صنعت ساختمان بود .
در مورد دوران دانشجویی تان توضیح دهید .
دوران دانشجویی در زمان ما با دوران دانشجویی شما خیلی متفاوت بود .
فضا و شرایط متفاوت بود من سال ۷۲ وارد دانشگاه شدم و سال ۷۶ فارغ التحصیل شدم همه کارها دستی انجام می شد و مکانیزه نبود از کارت دانشجویی گرفته تا تمام کارهای دیگر.
ما با سیستم عامل DOS و زبان برنامه نویسی Fortran برنامه نویسی می کردیم درس تحلیل مهندسی سازه ها داشتیم که باید کلاً برنامه نویسی میکردیم.
دانشجویان کارشناسی ارشد یک سایت جداگانه داشتند که ما همیشه می رفتیم و با حسرت از پشت در به آنها نگاه می کردیم تازه سیستم عامل ویندوز وارد بازار شده بود بر روی سیستم دانشجویان ارشد نصب شده بود حتی اتوکد هم تحت داس بود بود و ما کامنت می دادیم و دستور را کدنویسی میکردیم وقتی ارور میداد ما باید چندین ساعت را صرفه رفع ارور میکردیم انصافا شرایط دانشجویان امروزی بسیار متفاوت و خوب است و انتظار میرود که دانشجویان نتایج بهتری را بگیرند .
زمانی که دانشجو بودید چه اهدافی داشتید ؟ برای رسیدن به آنها چه موانعی را پشت سر گذاشتید ؟
طبیعتاً هر دانشجوی رشته مهندسی برای خود آینده مالی و شغلی خوبی را تصور می کند و خود را در در شرکت های خوبی تصور میکند .
ما هم از این رویاها داشتیم دوران زیادی را صرف گشتن دنبال کار و کسب تجربه کردم ۳ سال بیکار مانده بودم تا اینکه سال ۸۰ اداره راه آگهی استخدامی زد و من بدون اینکه به خانواده اطلاع بدهم به تهران رفتم و آزمون دادم و خوشبختانه در آزمون قبول شدم سپس به عنوان کارشناس در اداره راه مشغول به کار شدم.
احساس کردم که این کار با رویاهای من یکسان نیست و از آنجا استعفا دادم و هیئت علمی دانشگاه شدم .
در مورد اولین پروژه تان برای ما توضیح دهید؟
اولین پروژه من در سال ۸۰ در نیروگاه اتمی بوشهر در یک شرکت پیمانکاری بود که آن موقع قرارداد چند میلیاردی داشت و قرار بود ما اسکله و موج شکن هایی بسازیم که حمل و نقل تجهیزات به راحتی انجام شود ،آن زمان تازه اتوکد به صورت انتخاب دستوری وارد بازار شده بود اکسل و سایر برنامه های آفیس هم همین طور و من هیچ کدام از این ها را بلد نبودم.
وقتی به من مسئولیتی می دادند من به دلیل اینکه چیزی بلد نبودم ۲ ، ۳ کیلومتر پیاده به آن سر نیروگاه میرفتم ، آنجا یک دوست مشاور داشتیم که سوالاتم را از او میپرسیدم یا از طریق تلفن با او هماهنگ میشدم و نحوه انجام کار را از او می پرسیدم به این صورت بود که هم کار را یاد گرفتم هم تجربه کسب کردم و این اولین تجربه کاری من بود و همیشه می گویم که خیلی به سختی چیزهایی یاد گرفتم زیرا وقتی از دانشگاه فارغ التحصیل شدیم مهارتی برای کار کردن نداشتیم .

ایده راه اندازی سایت پنجره چگونه شکل گرفت ؟
من ۲۵ سال است در صنعت ساختمان کار می کنم این صنعت جزو فعال ترین صنعت هاست و در واقع پیشران همه صنعت هاست یکی از مهمترین صنعت ها در دنیا و ایران است .
شاید ۱۰ درصد نیروی کار و ۲۰ درصد از گردش ناخالص ملی را به خود اختصاص میدهد ، خیلی صنعت مهمی است اما متاسفانه یکپارچگی در این صنعت نیست به طور مثال اگر من بخواهم قطعه ای را برای کاری پیدا کنم نمی دانم آن را از کجا باید تهیه کنم یا یک نیروی کار با یک مشخصاتی خاص می خواهم اما نمی توانم آن را پیدا کنم برای راحتی این کار و امورات مشابه ما سایت پنجره را راه اندازی کردیم تا یک سایت متشکل در صنعت ساختمان داشته باشیم.
ما در این سایت سه بخش منابع انسانی ، نیروی کار و تجهیزات و مصالح داریم و من به دانشجویان توصیه می کنم هر مهارتی که دارند در بخش جویای کار در این سایت ثبت نام کنند .
در بخش بازار مسکن مسائل اداری ، فنی ، سرمایه گذاری و همه اینها را لحاظ کردیم .
ما در بخش تجهیزات و مصالح یک فروشگاه کلان ایجاد کردیم به طور مثال شما یک قطعه را به صورت عکس دارید و یا فقط نام آن را می دانید اما نمی دانید آن را باید از کجا تهیه کنید ؛ از طریق این فروشگاه می توانید به قطعه مورد نیاز دسترسی پیدا کنید .
خیلی فضای خوبی ایجاد کردیم و امیدواریم که مردم علی الخصوص افرادی که در این صنعت هستند از دانشجویان گرفته تا سازندگان و پیمانکاران از این سایت استقبال کنند .
سایت پنجره چگونه به کمک دانشجویان جویای کار خواهد آمد ؟
دانشجویانی که می خواهند در دوران دانشجویی از مهارت هایی که دارند درآمد داشته باشند کافیست که در این سایت در بخش منابع انسانی خودشان را معرفی بکنند تا افرادی که به تخصص آنها یا مهارت آنها نیاز دارند بتوانند آنها را به راحتی پیدا کنند . ثبت نام در این سایت کاملا رایگان می باشد و فقط برای سهولت در پیدا کردن نیروی کار به ما کمک می کند ، این سایت بسیار امن است و اطلاعات شخصی کاربران در اختیار هیچ کس قرار نمی گیرد فقط برای ارتباط برقرار کردن با یکدیگر است .
در مورد سازمان نظام مهندسی و موقعیت های شغلی برای رشته مکانیک در این سازمان توضیح دهید؟
سازمان نظام مهندسی ساختمان دارای هفت رشته اصلی است ؛ مهندسی عمران ، مهندسی معماری ، مهندسی تاسیسات مکانیکی ، مهندسی تاسیسات برقی ، شهرسازی ، ترافیک و نقشه برداری می باشد.
شما بعد از فارغ التحصیلی بعد از سه سال که دوره کارآموزی است و دوره توقف در حرفه نام دارد باید کار را یاد بگیرید.
بعد از اینکه این سه سال را طی کردید آزمون می دهید اگر قبول شدید به شما پروانه اشتغال می دهند .
خوشبختانه مهندسین مکانیک علاوه بر اینکه پروانه اشتغال مهندسی در رشته های تاسیسات مکانیکی ، طراحی ، نظارت و اجرا می گیرند می توانند در رشته بازرسی گاز و مجری گازرسانی فعالیت کنند . برای مهندسان مکانیک زمینه فعالیت بسیار گسترده است و برای مهندسان مکانیک درآمد خوبی هم وجود دارد .
آیا برای گرفتن حق امضا و آزمون دادن حتماً باید سابقه کار داشته باشیم ؟
شما سه سال دوره توقف بعد از فارغ التحصیل شدن دارید به شما پیشنهاد می کنم در این سه سال در شرکت های مربوط به صنعت ساختمان فعالیت کنید و برای ورود به حرفه آماده شوید ، اما داشتن سابقه کار الزامی نیست.
ولی توصیه من این است که در این زمان ، دوره های کارآموزی را طی کنید ؛ ما در مجموعه پنجره دوره های کارآموزی هم داریم و کافیست شما به این سایت مراجعه کنید و متناسب با علاقهتان وارد بازار کار شوید بهتر است که زمان را از دست ندهید و هرچه سریعتر برای کسب تجربه اقدام کنید .
آیا لازم است که این سه سال از دوران فارغ التحصیلی بگذرد ؟
بله ؛ این ۳ سال حتماً باید بگذرد شما بعد از این ۳ سال که آزمون می دهید که متولی آزمون وزارت راه و شهرسازی هست و بعد از قبولی دارای صلاحیت پروانه اشتغال پایه ۳ میشوید بعد از ۴ سال می شوید پایه ۲ که این هم دارای دوره است بعد از این چهار سال شما دوره های ارتقاء پایه را طی می کنید و بعد از پنج سال می شوید پایه یک که آخرین پایه پروانه اشتغال است بعد از آن هم ارشد است.
افرادی که ۱۸ سال از سابقه حرفه ی آنها می گذرد و ۶ سال از پایه یک آنها می گذرد می توانند پروانه اشتغال ارشد را بگیرند.
چه مهارت هایی را بیاموزیم تا به آسانی وارد بازار کار شویم ؟
دنیای امروزی دنیای مهارت و توانمندی است ، مدرک دانشگاهی جای خود را دارد اما نه به شما مهارت میدهد و نه توانمندی .
شما در دنیا کاری امروزی به مهارت و توانمندی نیاز دارید هم مهارت شغلی و حرفه ای و هم مهارت های اجتماعی که از نظر من مهارت های اجتماعی بسیار مهم تر است.
تصور کنید که شما مهندس خوبی هستید اما ریسکپذیر نیستید ، جسارت و اعتماد به نفس خوبی نداشته باشید و نتوانید به راحتی رابطه اجتماعی برقرار کنید ، نتوانید در جامعه به شکل مناسب برخورد کنید ، طبیعتاً بعد از مدتی حذف خواهید شد .
من از تمام دانشجویان رشته مهندسی که می خواهند موفق شوند خواهش می کنم که از همین الان مهارت ، جسارت ، اعتماد به نفس ، روابط اجتماعی ، تسلط به زبان انگلیسی ، تسلط به مهارت های کامپیوتری و IT را یاد بگیرند و از یاد گرفتن خجالت نکشند ؛ مخصوصا الان که دانشجو هستید بهترین دوره برای آموختن است .
همیشه سعی کنید در عین حال که احترام افراد را نگه می دارید از آنها چیزهایی بیاموزید .
چگونه می توانیم یک کسب و کار را راه اندازی کنیم ؟
شما برای راه اندازی یک کسب و کار ابتدا باید ایده داشته باشید سپس جسارت . اگر جسارت نداشته باشید بی فایده است ؛ زیرا ایده های بسیاری به ذهن انسان ها می آید در نهایت رسوب می شوند و از بین می روند . شما باید ایده خوب ، جسارت و جرات داشته باشید ، از افتادن نترسید ، از شکست خوردن نترسید ، شاید باور نکنید اما در ایده سایت پنجره بسیاری از افراد سعی در ناامید کردن ما داشتن بعضاً حرفهایی می شنیدیم که بسیار ناراحت کننده بود اما به همت بعضی از دوستان پرتلاش ناامید نشدیم و پیش می رویم .
آینده رشته مهندسی و فضای کسب و کار را چطور پیش بینی میکنید ؟
متاسفانه من آینده رشته مهندسی را در کشور اصلا روشن نمی بینم مگر اینکه شرایط جدید پیش بیاید زیرا متاسفانه صنعت و تولید وضعیت خوبی ندارد ، همانطور که می دانید مهندسی صنعت و تولید گره خورده است. اما تمام سعی مسئولان این است که موانع را بردارند و انشاالله که سیاستگذاران بتوانند تصمیمات خوب و تاثیرگذاری را بگیرند .
نظر شما در مورد ارتباط دانشگاه با صنعت چیست ؟
من معتقدم این ارتباط باید وجود داشته باشد ولی متاسفانه اکنون این ارتباط بسیار ضعیف است و عملاً هیچ ارتباطی وجود ندارد .
هم دانشگاه باید با صنعت ارتباط داشته باشد هم صنعت با دانشگاه و اینها باید از نیازهای یکدیگر باخبر باشند که متاسفانه شرایط کنونی اصلاً رضایت بخش نیست .
چطور یک مهندس موفق باشیم ؟
به نظر من مهندس موفق در دنیای امروزی به معنای ساختن پروژه های عظیم نیست ، مهندس موفق کسی است که ریسک پذیر است ، قضاوت مهندسی خوبی دارد ، تحلیلگر خوبی در حوزه مهندسی است ، جرأت و جسارت پیدا کردن مسیرها مختلف را دارد .
مهندسی را در یک جمله تعریف کنید .
مهندسی یعنی قضاوت ، جسارت و جرات
در نهایت اگر سخنی است که می خواهید با دانشجویان در میان بگذارید بفرمایید ؟
سایت پنجره نگاهی نو به صنعت ساختمان است.
ما در این زمینه به تمامی دانشجویان و اساتید علاقمند نیازمندیم که برای تحول در این صنعت به ما کمک کند ما هم در حد توانمان از آن ها حمایت می کنیم و سعی میکنیم این پل ارتباطی را تقویت کنیم .
مجله پنجره برای تولید محتوی در کلیه بخش های صنعت ساختمان نیاز به همکاری دانشجویان ، اساتید و متخصصین در این حوزه دارد.
ما آماده همکاری با دانشجویان در همه زمینه ها هستیم و از طرح و پیشنهادات کاربردی حمایت میکنیم.
در حوزه تکنولوژی های نوین در صنعت ساختمان، انرژی های نو، ساختمان های سبز، اقتصاد مسکن آماده همکاری گسترده بوده و به هر شکلی اعلام آمادگی میکنیم.
با تشکر از مصاحبه کنندگان عزیز : خانم هندوسین و آقای پور حاجی
1
برچسبها :
خیلی عالی