معرفی فناوری جی اف آر سی (GFRC)


مهندس مصطفی شیخی تیر ۱۶, ۱۴۰۰ 13 دقیقه مطالعه
iOS 14

(GFRC)Glass fiber reinforced concrete

   بتن مسلح به الیاف شیشه، در حقیقت نوعی کامپوزیت است که با به کارگیری الیاف تقویت­ کننده داخل مخلوط بتن، مقاومت کششی و فشاری آن، فوق‌العاده افزایش می­ یابد.
   این ترکیب کامپوزیتی، یکپارچگی و پیوستگی بالایی دارد و امکان استفاده از بتن به عنوان ماده ای شکل­ پذیر جهت تولید سطوح مقاوم پر انحنا را فراهم می‌آورد.
   بتن الیافی از قابلیت جذب انرژی بالایی نیز برخوردار است و تحت اثر بارهای ضربه ­ای به راحتی از هم پاشیده نمی ­شود. شاهد تاریخی این فناوری، کاربرد کاهگل در بنای ساختمان است.
   در واقع بتن الیافی نوع پیشرفته این تکنولوژی می‌باشد که الیاف طبیعی و مصنوعی جدید، جانشین کاه و سیمان جانشین گل به کار رفته در ترکیب کاهگل شده‌اند.
   جی‌آرسی یا قطعات پیش ساخته بتنی مسلح به الیاف شیشه، از جدیدترین روش‌های پوشش نما در جهان به شمار می‌رود.
   این قطعات در طرح‌ها و رنگ‌های متنوع تولید و سپس بر روی نما نصب می‌گردند. طراحی و مواد به کار رفته در این قطعات به نحوی است که پوشش مناسبی برای استفاده در نمای ساختمان محسوب می‌شود.
   این پوشش در مقابل عوامل جوی مانند باد، باران، نور آفتاب و تنش‌های ناشی از زلزله مقاوم بوده و تقریباً هر ایده معماری را می‌توان با آن اجرا کرد.
   استفاده از این مصالح در نما، در ایران سابقه زیادی ندارد. پیشرفت تکنیک‌های تولید و مواد مصرفی جدید، نسل‌های جدیدتری از این نوع نما را در دسترس قرار می‌دهد.
بتن الیافی که به نام‌های مختلفی در جهان نامیده و تولید می‌شود از الیاف مختلفی چون الیاف شیشه‌ای، الیاف آرامیدی و الیاف کربنی تشکیل می گردد.
   بتن الیافی یکی از پر مصرف‌ترین مواد در مناطق سردسیر نظیر شمال آمریکا، کانادا و بعضی کشورهای اروپایی است. بخصوص در ژاپن به علت مقاومت بتن الیافی در برابر خوردگی در پل و دیوارهای نما بکار برده می‌شود.
   در ایران شاخص ترین پروژه مسکونی در پروژه شهرک شهید خرازی در منطقه۲۲تهران اجرا شده است. مزیت های معماری جی آر سی عبارتند از:

امکان ساخت در فرمهای متنوع:

   در عرصه نما و معماری خلاقیت در  ایجاد بافت، حجم و ایده تازه در مواردی نیازمند سهولت استفاده از فرم می باشد در عرصه ساخت فرم و حجم GRC با سهولت فرم پذیری کمک شایانی به این عرصه نموده است.
   چون هر قاب یا مدول GRC را می توان با تهیه نقشه شاپ مدل کرد،زیرسازی آن را فراهم ساخت ، قالب پوسته را شکل که در نهایت فرم مورد نظر ساخته می شود.

عدم محدودیت ابعادی:

   با توجه به اینکه GRC در کارخانه تولید می شود با بررسی استحکام روش نصب و حمل تا بعد ۲۰متر نیز می توان مدولی را ساخت ولی هزینه ها و روش انجام کار می بایست کنترل گردد.

امکان ساخت مدول های چند وجهی منتظم یا نامنتظم :

   دنیای رویا پردازانه معماری هیچ محدودیتی را بر خود نمی تابد هر هدیه را که بتن شکل پذیر به مهندس سازه هدیه می دهد GRC نیز با افزونه های چون رنگ و بافت، معمار را به نهایت اشتیاق می رساند.

قابلیت کرو یا قوس پذیری :

   با وجود قوس، کمان، گنبد در روند اجرا پیدا کردن راهی که فاقد خطا و مشکلات اجرائی باشد چالش بزرگی است. این چالش در GRC فقط در ساخت زیرسازی یا قالب وجود دارد ولی محصول در اوج زیبائی و رمزآلودی به بیننده ارائه می شود در کرو ورق و یا محصولاتی چون سرامیک، سمنت برد و … بدون وجود درزها امکان پذیر نیست.

امکان ایجاد شبکه های پر و خالی (مجوف)

   یکی از تکنیک های جدا سازی فضا بدون خدشه بر ورود نور ایجاد دیوارهای با طرح های برش خورده است که از سنت، فرهنگ و ذائقه کاربر تاثیر می پذیرد . در گذشته برای ساخت مسجدی شاید ده سال هنرمندان به ارائه هنر خویش می پرداختند ولی در حال حاضر با ساخت صنعتی GRC می شود زمان را برای بهره بردار لحاظ نمود و هزینه ها را کاهش داد.
در ساخت شبکه های مجوف GRC پرت مصالح نخواهد بود ولی در خصوص سرامیک و ورق کامپوزیت با برش دستی یا CNC پرت مصالح خواهیم داشت.

تنوع رنگ

  مقاطع جی آر سی علاوه بر اینکه تنوع رنگ دارند می توان آنها را رنگ امیزی نیز نمود و در یک مدول دو رنگ را جلوه داد.

آزادی عمل در ایجاد بافت

   گاهی برای تنوع در سطوح گسترده با ایجاد بافت متنوع در خیابان ها، ورزشگ ها و یا بناهای با پوسته عظیم نیاز به ایجاد بافت های متفاوت است که هر بافت با شکل و گستردگی خویش حس متفاوتی را ایجاد می کند.

سهولت طراحی معاصر همساز با بناهای سنتی

   جهت حفظ هویت و تامین خواست طراح یا کارفرمایی که از صفای طراحی سنتی لذت می برد از یک سو و از طرفی هماهنگی معماری مدرن با مشخصه های آن با جلوه خارجی و درونی معماری سنتی نیازمند مصالحی مدرن با حفظ جلوه سنت می باشد GRC این نقش را به خوبی ایفا می کند.

طراحی صنعتی و پیش ساخته بودن

کاهش مدت ساخت در محل پروژه، کاهش آلودگی های صوتی و یا کاهش گازهای آلاینده و …علت اصلی  رجوع  به ساخت صنعتی و پیش ساخته شده است که عموما در ساختمان های بلند مرتبه استفاده شده و می شود.

ویژگیهای سبز GRC

  1. با وجود الیاف و ترکیبات شیمیائی از گسترش ریزگردها در محیط جلوگیری می شود.
  2. با سبک سازی مصرف مصالح سازه ای(فولاد و بتن) کاهش می یابد.
  3. از مصرف سنگهای طبیعی ، چوب و سایر فروارده های ارگانیک جلوگیری می شود.
  4. به علت تولید صنعتی از ایجاد صدا، غبار و گاز سمی جلوگیری می شود.
برچسب‌ها :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Rating*